Dupa aproape 33 de ani de la Revolutie, Romania face un pas important in informarea transparenta si detaliata a cetatenului consumator cu privire la produsele alimentare pe care le comanda online sau la restaurant.

Conform Ordinului 201/2022 emis de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor privind furnizarea  de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate  de unitățile de restaurație colectivă, au fost stabilite noi modalități de atenționare și aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor despre ingredientele folosite în produsele finite și preparetele comercializate de către unitățile de restaurație colectivă de  și menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu de către consumatori. Această informație a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr. 926 din 21.09.2022.

Prin acest ordin se menționează inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de restaurație colectivă.

Prin implementarea acestui  Ordin,  Romania  are sanse sa nu mai fie fruntasa in statisticile europene cu privire la calitatea vietii mediocre si are sansa de a avea produse si servicii care sa ne aduca imunitate, sanatate si o calitate a vietii mai buna.

Informațiile de tipul declarației nutriționale și aditivilor folosiți, trebuie să respecte preverderile europene. Altfel spus, atunci când ne referim la declarația nutrițională, aceasta trebuie să conțină informații precum:

-Valoarea energetică;

-Cantitățile de grăsimi

-Acizi grași saturați;

-Zaharuri;

-Sare;

Descarcă aplicția InfoCons și află ce mănânci!