La 16 luni de la lansarea inițiativei de semaforizare a etichetelor produselor agroalimentare unul din rezultatele pozitive a fost implementarea Ordinului 201 privind furnizarea de informații la comercializarea produselor finite / mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective emis de catre ANPC.

Inițiativa are în vedere semaforizarea etichetelor produselor agroalimentare, în contextul circulației consumatorilor la nivel internațional și ținându-se cont de dificila înțelegere a informațiilor de pe produse. Astfel , inițiativa privind semaforizarea , lansată de InfoCons , vine în sprijinul cetățenilor , în calitatea lor de consumatori , indiferent de limba pe care o vorbesc.

Analizând datele din spațiul european , făcute publice de Eurostat și OMS , amintim câteva date statistice relavante  :

– În aproape fiecare țară din Europa, mai mult de jumătate din toți adulții sunt supraponderali;

– În Malta (62,5%) și Letonia (60,4%), procentul este chiar peste 60%;

– Singurele țări europene în care mai puțin de 50% din populație este supraponderală sunt : Italia (41,9%), Elveția (45,6%), Franța (46,4%), Cipru (47,9%), Muntenegru (48,1%), Olanda (48,3%), Belgia (48,9%) și Luxemburg (49,7%), deși nici în aceste cazuri procentul nu este unul mic;

– Conform datelor din 2022, România se află pe locul 4 în Europa la rata obezității raportată la indicele de masă corporală.

– Rata obezității în Uniunea Europeană este peste 50% ;

– 1 din 6 cetățeni europeni se confruntă cu obezitatea ;

– Supraponderalitatea și obezitatea cauzează mai mult de 1,2 milioane de decese în fiecare an în cadrul Regiunii Europene a Organizației Mondiale a Sănătății ;

– Obezitatea este a patra cauză principală de deces în Europa, reprezentând peste 13% din totalul deceselor, conform OMS ;

Rata obezității în UE este mai mare la bărbați decât la femei .

În contextul mobilității cetățenilor la nivel european și global, devine imperios necesar accesul corect, direct, rapid, transparent și facil la informarea cu privire la produsele agroalimentare și alegerea acestora în cunoștință de cauză. 

Mai multe informații AICI .