Oare ce amprentă de carbon are peștele sau fructele de mare? Este mai dăunător mediului consumul de pește față de alte tipuri de carne? Vom analiza acest subiect în articolul de astăzi.
Studiile efectuate pe zeci de specii de pești arată că înlocuirea cărnii cu anumite tipuri de fructe de mare provenite din surse sustenabile ar putea ajuta oamenii să își reducă considerabil amprenta de carbon, fără a face compromisuri în ceea ce privește aportul nutrițional. Atât scoicile de crescătorie, precum midii, și stridii, dar și peștii mici (anșoa, macrou, hering) generează mai puține emisii de gaze cu efect de seră și au mult mai multe proteine decât carnea de vită sau de porc.
Amprenta de carbon variază în funcție de mulți factori care trebuiesc luați în considerare: tipul de pește, mediul din care a fost capturat (sălbatic sau din crescătorie) și de metodele folosite pentru creșterea acestuia. Pentru a vă face o imagine mai clară, valoarea indicată pentru creveții de crescătorie este de 15,07 kg CO2e/kg, în timp ce pentru creveții din mediul sălbatic este jumătate, 7,04 kg CO2e/kg. Totodată, se estimează că somonul de crescătorie generează doar 1,61 kg CO2e/kg, în timp ce valoarea pentru somonul sălbatic este de 3,37 kg CO2e/kg.
Citește și : Din luna ianuarie 2023, consumatorii vor putea returna ambalajele diferitelor produse
Mai multe informații le puteți regăsii aici.